Sezonul nunților nu se termină niciodată. Într-adevăr, acum nu sunt așa multe petreceri dar mai avem puțin și începem. Pentru că în fiecare zi am contact cu diverși furnizori din domeniul nunților, atât față în față cât și online, m-am gândit să îți povestesc din propriile experințe câteva aspecte și mai ales semnale de alertă (red flags) la care să fii atent atunci când cauți un furnizori pentru propria ta nuntă.

1. Furnizorul răspunde foarte greu. 

Începând cu solicitarea ofertei dar și după, este aproape de negăsit la telefon, prin mesaje, pe social media. Maxim îți dă cu seen sau replay automat. Este de înțeles faptul că avem vieți agitate și ne împărțim timpul între job și viată personală, și poate dura câteva ore sau zile până să primești un răspuns. Dar lipsa de comunicare încă de la început, poate să reprezinte un red flag. De cele mai multe ori eu o iau că pe un refuz de colaborare, ceea ce este în regulă, dar asta nu înseamnă că trebuie să insistați.

2. Când în sfârșit îți răspunde la solicitarea ofertei să zicem, primești trei fraze. 

Fără poveste, fără detalii, fără pachete, fără costuri suplimentare. Nada. E ca și oamenii aceia care scriu în comentarii (sau mesaje) “preț?” sau “cât costă?”. Un furnizor interesat să îți vândă un serviciu îți va sta la dispoziție cu detalii, mai ales că se presupune că n-ai mai vut niciodată contact cu serviciul lui și nu știi ce întrebări să îi pui. Consilierea potențialului client nu este un secret, este o unealtă care vine atât în beneficiul prestatorului cât și în al tău ca și client. Nu trebuie să te copleșească cu povești pompoase sau detalii inutile, dar este o modalitate bună ca să îți dai seama cum va decurge comunicarea cu el în cazul în care chiar va decideți să colaborați.

3. Îl întrebi de contract și/sau avans și devine ezitant. 

Există furnizori care nu percep avans și asta poate fi în regulă atâta timp cât există un contract. De cele mai multe ori acel avans reprezintă garanția blocării datei pentru evenimentul tău (din partea prestatorului) și al îndeplinrii angajamentelor contractuale (din partea beneficiarului – adică tu). Cu alte cuvinte niciunul dintre voi nu se va răzgândi în privința termenilor contractuali. Însă absența unui contract pentru mine e cel mai mare BIG NO NO. Aud tot felul de povești sinistre cu viitori miri care s-au înțeles asupra unui preț prin telefon sau prin mesaje iar în ziua evenimentului, furnizorul fie nu și-a făcut treaba în măsură așteptărilor (mă rog, al discuțiilor telefonice), fie nu s-a prezentat și a subcontractat serviciul unui alt furnizor, fără a înștiința mirii. Un contract este un angajament comun pe care și-l asumă ambele părți iar refuzul de a pune unul la dispoziție, este poate cel mai mare red flag.

4. A reușit să încropească un contract, că a auzit de la alții că trebuie sau că ai insistat tu. 

Și primești un contract subțirel, între el prestator și tu beneficiar, cu 3 clauze și două semnături, toate pe aceeași pagină. Din fericire pandemia ne-a învățat nu doar să ne adaptăm unor situații extraordinare din foarte multe puncte de vedere, dar ne-a și familiarizat cu clauza forței majore și cum se aplică aceasta. Și a fost chiar o lecție bună. Pe scurt, un contract nu trebuie să fie stufost și doldora de termeni și formulări juridice, dar trebuie să acopere toate poptențialele situații specifice atât tipului de serviciu pe care îl contractați cât și al evenimentului.

5. Furnizorul are o atitudine mult prea prietenoasă. 

Nimeni nu are pretenția să fie tratat cu “majestate” sau mega condescendent, dar nu putem să ne tragem din prima de șireturi. Ca și cum am bătut mingea în spatele blocului acum 20 de ani. Mai ales dacă este un furnizor pe care îl cunoaști pentru prima dată. Pot să înțeleg nevoia acestuia de a se face plăcut, de a vă arata poate că este ”de gașcă” și că puteți fi relaxați în prezența lui, atâta timp cât nu se sare calul. 

Totuși poate fi și extremă cealaltă, în care ai impresia că te întâlnești cu însuși președintele și îți e jenă să scoți un cuvânt să nu deranjezi. Din nou, din dorința de a consila potențialul client, furnizorul acaparează toată discuția și mirii nu doar că se simt copleșiți, dar și stânjeniți. Am aici o povestioară scurtă în care un furnizor s-a întâlnit/cunoscut online (video call) cu o prereche de miri și doar mirele a apucat să se prezinte. După 40 de minute, s-a prezentat și mireasa.

6. Vine nepregătit la prima întâlnire. 

Nu pune întrebări despre voi și eveniment, nu vine cu idei, nu are păreri. Într-o propoziție “nu își vinde marfa” și se așteaptă de la voi (care se presupune că faceți asta pentru prima dată) să conduceți toată discuția. Din păcate am văzut și situația asta. Discuția despre vreme se epuizează în primele 5 minute după care fiecare se foiește pe propriul scaun. Totuși, nu este o situație pe care să o luați personal, dar este un semnal de alarmă de comunicare deficitară. În cazul în care veți contracta furnzorul în cauza, pe tot parcursul planificării vă va fi foarte greu amândurora să puneți lucrurile cap la cap și să ajungeți la un punct comun.

7. Furnizorul nu rezonează cu evenimentul vostru. 

Are alte idei, alte principii, știe el cum se face și voi ați face bine să îl ascultați, că are experiență. Practic voi sunteți doar niște actori, el are stofă de regizor. Așa este, nu aveți experiență însă toată această îndrumare se poate face fără acel sentiment de superioritate. Împreună trebuie să formați o echipa pentru ca rezultatul să fie unul satisfăcator pentru toată lumea. Genul acesta de atitudine într-un final creează doar încordări și blochează orice tentativă de comunicare sănătoasă. Practic ajungeți în situația în care trebuie să vă suportații unii pe alții doar pentru că ați semnat un contract, fără să se creeze acea legătură bazată pe încredere.

8. Își bârfește foștii clienți sau colegii de breaslă. 

Nu zic că nu puteți cere recomandări sau opinii, însă modul în care vorbește despre alții, spune ceva despre sine. În plus, opiniile lui sunt subiective, nu vi se spune și partea cealaltă de adevăr. Fie vă da un exemplu de așa da, fie că este o situație în care se plânge, este important ca furnizorul să vă prezinte situația într-un mod cât se poate de detașat și obiectiv FĂRĂ să implice nume sau situații exacte. Este deranjant și nepoliticos să tratezi o fostă colaborare într-o lumina proastă, indiferent cât de rău a fost. Genul acesta de atitudine lasă loc de interpetari, iar eu personal m-aș gândi cum va vorbi despre mine altor oameni.

9. Furnizorul este dispus să facă orice compromis doar pentru a semna contractul. 

La prima vedere, pentru voi poate părea un avantaj, însă un prestator mult prea flexibil maschează lipsa unui angajament față de propria meserie. Azi îl ai, mâine nu îl ai. Ne întoarcem la discuția cu contractul. Mulți furnizori sunt dispuși în anumite condiții să negocieze sau să adauge servicii suplimentare în același preț. Însă de la negociere până la “promisiunea” îndeplinirii oricărei cerințe, indiferent dacă aveți sau nu nevoie, doar din dorința de a mai câștigă un contract, este cale lungă. Se poate ajunge în situația în care unele cerințe să fie ușor de indeplint în teorie dar nu și în practică. Astfel, atât voi cât și furnizorul, vă veți trezi în ziua evenimentului că promisiunile nu v-au fost îndeplinite și să se ajungă la discuții care puteau fi evitate încă de la început.

10. Furnizorul nu are experiență cu tipul de eveniment pe care îl planificați, dar vă promite că vă rezolvă. 

Cu toții încercăm să excelăm în meseria pe care o practicăm și ne dăm tot interesul să fie bine (ca să nu fie rău). De asemenea este important ca uneori să ieșim din zona de confort dar nu într-atât încât lucrurile să scape de sub control. Din dorința de a încerca ceva nou, furnizorul poate să își asume îndeplinirea cerințelor voastre însă este important să fiți realiști mai ales dacă portofoliul lui nu se apopie deloc de ceea ce căutați voi. Promisiunile nu reprezintă nicio garanție, oricât de ideale par la prima mână.

Am încercat să sintetizez cât de bine am putut niște situații prin care nu mi-aș fi dorit niciodată să trec, dar care în calitate de wedding planner m-au învățat niște lecții valoroase. Pentru mine relația cu furnizorul este la fel de importantă că și cea cu mirii, clădită pe colaborări testate și de încredere. Sunt flexibilă și înțelegătoare și nu o iau personal atunci când furnizorul bifează ceva de pe lista de red flags. Cu toții puteam avea o zi proastă, însă o putem gestiona cu tact. 
Dar la final îți asumi că deși le-ai observat, ai ales să le ignori. 


O zi magică,
Cristina