Dacă și tu te pregătești pentru cununia civilă și nu știi ce acte sunt necesare pentru cununia civilă, s-ar putea ca acest articol să îți fie de ajutor. Am structurat în câțiva pași simplii toată procedura pe care trebuie să o urmezi pentru acest eveniment.

Pasul 1.

Alegeți o dată și programați-vă! Unele primării au serviciul de programare online însă altele doar fizic. Pentru programarea fizică la primărie NU trebuie să vă deplasați personal și puteți delega pentru asta un membru al familiei. 
Conform Noulului Cod Civil actualizat 2013 Legea 287/2009, Art. 279, puteți să vă căsătoriți în orice localitate, cu condiția că ați obținut aprobarea primăriei de domiciliu.

,,Prin excepţie, căsătoria se poate celebra, cu aprobarea primarului, de către un ofiţer de stare civilă de la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu obligativitatea înştiinţării primăriei de domiciliu sau de reşedinţă a viitorilor soţi, în vederea publicării.”

Totuși, ca să fie mai simplu, unul dintre voi poate să își facă viza de flotant pe raza localității unde are loc căstoria, dacă nu aveți domiciliu acolo.

Pasul 2.

Verificați valabilitatea actului de identitate!

Căsătoria NU se poate încheia dacă unul dintre voi are buletinul expirat sau expiră chiar și cu o zi înainte de încheierea căsătoriei. În caul în care se întâmplă asta, trebuie să vă reînoiți actul de identitate, chiar dacă (cel mai des in cazul mireselor) după cununie se schimbă numele de familie și bineînțeles o să obțineți un act de identitate nou. Și chiar am avut o situație similară în care în decurs de 2 luni, o mireasă și-a făcut de 2 ori buletinul. O dată înainte de a depune actele la primărie (deoarece urma să expire) și a doua oară după ceremonia civilă deoarece și-a schimbat numele.

Pasul 3.

Contactați medicul de familie și întrebați ce analize aveți nevoie pentru certificatul prenuptial (adeverință). Cele mai frecvente analize sunt cele de sânge, pentru Sfilis și SIDA iar unii medici de familie cer si radiografii pentru TBC. De asemenea analizele sunt valabile pe o perioadă mai mare de timp (3-6 luni). Foarte important, nu confundați analizele pentru bolile cu transmitere sexuală (Sifilis și SIDA) cu analizele de sânge de rutină. Aceste analize NU implică niciun fel de compatibilitate între soți, de grupe de sânge sau RH și nu sunt nici analize genetice care să indice boli asociate. Dacă totuși vreți să le faceți înainte de nuntă, acestea sunt opționale.

Pasul 4.

Pregătirea dosarului! 

Pentru încheierea căsătoriei aveți nevoie de: 
» actele de identitate (în original); 
» certificatele de naștere (în original); 
» certificatele prenupțiale (eliberate de medicul de familie); 
» declarație de căsătorie (cerere tip care se completează în momentul în care depuneți dosarul); 
+ alte acte doveditoare pentru cazurile excepționale (verificați site-ul primăriei unde are loc căsătoria).

Atenție!
Certificatul prenuptial, eliberat de medicul de familie, este valabil 14 zile de la data emiterii și se încurajează să fie ridicat de la medic, numai în ziua depunerii declarației de căsătorie la Serviciul Stare Civilă. Verificați de asemenea atât programul medicului de familie cât și a primăriei unde urmează să depuneți dosarul.

Pasul 5.

Depunerea dosarului de căsătorie.
Uneori depinde de primărie și cel mai bine ar fi să verificați informația și pe site-ul lor. Însă dosarul se depunde cu maxim 14 zile minim 11 zile înainte de data căsătoriei, calculând inclusiv ziua programată. 
(ex.: data căsătoriei este 1 iulie, astfel dosarul se depune intre 18 și 21 iunie).

Atenție! Se calculează inclusiv zilele de sâmbătă și duminică deoarece acele zile de 14 respectiv 11 zile, se referă la zile CALENDARISTICE și nu lucrătoare.

Pasul 6.

Sărbătoriți!
Și vă prezentați în ziua și la ora aleasă la sediul primăriei sau în locația special amenajată de aceștia (spre exemplu la Cluj Napoca cununiile civile sunt oficiate pe timp de vară în foișorul din Parcul Central). 
Nu uitați! În ziua cununiei trebuie să aveți la voi actele de identitate în original, atât ale voastre cât și ale celor 2 martori (nași). Deși cununia civilă durează foarte puțin (în medie 5 minute) încercați să ajungeți la locație cu cel puțin 20 de minute înainte, pentru a elimina stresul unei potential întârzieri!

Casă de piatră și spor la organizat!